Bilžu grāmata bērniem „Ola uz sola”

Izdevniecībā Liels un mazs nāk klajā dzejas bilžu grāmata bērniem — Ola uz sola. Leģendārā dzejnieka Aivara Neibarta (1939-2001) dzejoļus, kas domāti, Neibarta vārdiem sakot, „īsļaužiem”, izvēlējusies Sarmīte Neibarte, ilustrācijas un dizainu veidojis Jānis Blanks.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ola uz sola ir bilžu grāmatiņa tiem, kam patīk paurbināt, papētīt un kaut ko atrast. Dzejnieks, spēlējoties ar vārdiem, daudzos vārdos ir atradis paslēptas olas. Dzej-olas, kas dzejoļos dzīvo starp parastiem burtiņiem, parādījis arī mākslinieks Jānis Blanks, kurš uzgleznojis šīs grāmatas ilustrācijas un arī pašu dzejnieku. Turklāt šīs dzej-olas ir ļoti patstāvīgas, ripo, kur grib, un no tām var arī izperēt visu, ko grib. Olas ceļš no Olaines uz Rīgu ved gar Māras ezeru, caur Torņkalnu, Āgenskalnu un olu skolu.

Mākslinieka Jāņa Blanka veidotā grāmata turpina Liels un mazs bilžu grāmatu virkni, kur grāmatas pamatā ir viens vai nedaudzi latviešu autora dzejoļi vai īsa pasaka, bet dominē vizuālie tēli (Ineses Zanderes un Ūnas Laukmanes Ceļojums ar lielo Šarloti, Ineses Zanderes un Jura Petraškeviča Māsa un brālis, Ojāra Vācieša un Reiņa Pētersona Mēnesim robs). Atsevišķajos dzejoļos veidojas grāmatas kopīgais stāsts — par olu, kas gluži balta un gluda atripo no Olaines, bet pamazām „izšķiļas” tās raksturs. Katra ilustrācija vispirms tapusi kā glezna, kas pēc tam reproducēta grāmatā un tagad apskatāma arī izstādē.

Grāmatas atvēršana līdz ar olu skaitīšanu un pavasarīgās olu mākslas skolu bērniem notiks 27. martā 15.00 galerijā ALMA, Rūpniecības ielā 1, kur no 29. marta līdz 30. aprīlim būs skatāma Jāņa Blanka 40. dzimšanas dienai veltīta viņa darbu izstāde.

 

Reklāma
Reklāma