Vīrieša mantība "nestāv". Pašārstēties vai doties pie ārsta?

Seksam ir ļoti nozīmīga loma cilvēku dzīvē. Seksa laikā ne tikai var tikt radīti bērni, tas tas padara cilvēkus apmierinātus un laimīgākus, tādējādi uzlabojot abu partneru attiecības. Taču mūsdienās aizvien izplatītāka kļūst problēma, kas šo procesu apgrūtina, vai pat padara neiespējamu – erektīlā disfunkcija (jeb, kā to agrāk sauca – impotence).

No šīs problēmas pasaulē cieš vairāk kā 10% vīriešu

FOTO: Shutterstock.com

No šīs problēmas pasaulē cieš vairāk kā 10% vīriešu

Par erektīlo disfunkciju runā tad, kad vīrietis nespēj panākt vai saglabāt pietiekamu erekciju, lai veiktu apmierinošu dzimumaktu. Par ārstēšanu prasošu problēmu to sāk uztvert, kad tas notiek biežāk kā piektajā daļā gadījumā. Tiek uzskatīts, ka ap 20% attiecību ASV tiek izjūk tieši šīs problēmas dēļ.

 

Vīrieši bieži vien uzskata, ka šī nelielā neērtība pāries pati no sevis, ārstēt to nevajag un pie daktera doties arī nav vajadzības. Tā vietā, lai dotos pie ārsta un problēmas atrisinātu, bieži tiek vainoti partneri, darbs, dzīves apstākļi vai kas cits.


Šāda strausa politika tiek piekopta gadiem līdz vīrietis pats vai partneres mudināts vēršas pie ārsta. Taču šāda pieeja nav tā labākā, jo pēc ilgstošas erektīlās disfunkcijas perioda problēma var ieņemt ļoti stabilu stāvokli, un atgriezt visu normālās sliedēs var būt ļoti sarežģīti. Arī statistika liecina, ka, lai arī no šīs problēmas pasaulē cieš vairāk kā 10% vīriešu, bet vecuma grupā virs piecdesmit – tuvu pusei vīriešu -, neinformētības, stereotipu un citu aizspriedumu dēļ pēc palīdzības vēršas vien mazāk par trešo daļu no problēmas skartajiem.


Erekcija un tās traucējumu cēloņi

Nedaudz vienkāršojot, erekcija ir trīs pakāpju process, tādēļ arī erekcijas traucējumus lielā mērā var iedalīt trīs kategorijās. Process sāks smadzenēs, kad redzētais, dzirdētais, vai kāda cita maņu orgāna uztvertais kairinājums vīrietim rada uzbudinājumu.

Tālāk smadzenes caur nervu sistēmu sūta signālu, kas savukārt dzimumlocekļa artērijām liek atslābināties un venozajiem asinsvadiem sarauties, palielinot asins pieplūdumu un samazinot asins atteci loceklī, kas arī rada erekciju. Šādi process turpinās līdz notiek ejakulācija vai arī kādā no posmiem notiek kāds traucējums.



Šos traucējumus var iedalīt trīs atbilstošās kategorijās:

•    Psiholoģiskie traucējumi – depresija, stress vai kādi emocionāli faktori. Pie tiem pieskaita arī tā saukto situācijas impotenci – vīrietim, kuram parasti ikdienā problēmu ar erekciju nav, tieši pirms dzimumakta tā tomēr zūd. To visbiežāk novēro jauniem vīriešiem, uzsākot dzimumattiecības, taču tā var gadīties arī lielākā vecumā pēc partneres maiņas vai pēc ilgākas atturēšanās no seksa.

•    Neiroloģiski bojājumi – dažādi nervu sistēmas bojājumi, ko var izraisīt gan dažādas traumas, piemēram, mugurkaula traumas, gan arī slimības vai pārmērīga alkohola vai narkotiku lietošana.

•    Asinsvadu bojājumi – visbiežāk cukura diabēta, smēķēšanas vai hipertoniskās slimības izraisīti arteriālo asinsvadu bojājumi, kas traucē normālu asinsriti, un attiecīgi kavē erekcijas iestāšanos.

Eksistē arī dažādi citi cēloņi, tai skaitā medikamentu izraisītas problēmas, taču īsto iemeslu un pareizo ārstēšanu spēs noteikt tikai profesionālis, tāpēc nevajag kautrēties un atlikt vizīti pie urologa. Tā tomēr ir problēma, kas lielā mērā ietekmē vispārīgo labsajūtu un laimi, un lielā daļā gadījumu ir ļoti vienkārši atrisināma ar ārsta palīdzību.

 

Ja problēma nav stipri izteikta un pie ārsta iet negribas
Ja erekcijas problēmas gadās reti un pie ārsta iet ļoti negribās, kaut ko vīrietis var darīt arī paša spēkiem.

Pirmkārt, atmest smēķēšanu. Smēķēšana sašaurina asinsvadus, bojā tos un var novest pie aterosklerozes, kas arī apgrūtina asinsriti. Visu daudzo veselības problēmu, ko rada smēķēšana, starpā ir arī erekcijas problēmas.

Tāpat nepieciešams pēc iespējas ierobežot alkohola patēriņu. Lielākās devās alkohols samazina potenci, un tam var būt arī ilgstoša iedarbība. Alkohols negatīvi iedarbojas uz aknām, kā rezultātā var kristies testosterona līmenis, kas noteikti pavājina gan spēju, gan vēlmi nodarboties ar seksu.

Milzīga nozīme ir liekajam svaram – palielinātam svaram ir tieša korelācija ar erekcijas problēmām. Vīriešiem ar lieko svaru lielākoties ir arī nepareizi ēšanas paradumi, tāpēc ir nepieciešams vairāk uzmanības pievērst dārzeņiem un augļiem uzturā, kas satur nepieciešamos vitamīnus, kas palīdz ne tikai vispārējai organisma veselībai, bet arī noturīgai erekcijai.

Noderīgi var būt arī atcerēties dažādus izsenis pazīstamus afrodiziakus – mīdijas un citus jūras produktus, avokado, melno šokolādi un citus. Daļu no šādiem cilvēcei zināmiem mīlas spējas uzlabojošiem produktiem – priežu mizu ekstraktus, tribuļa ekstraktus, arī žeņšeņa un citu augu ekstraktus, ko cilvēki lieto jau simtiem gadu, lai atrisinātu savas erekcijas problēmas, iespējams iegādāties aptiekās uztura bagātinātāju veidā, taču vērts atcerēties, ka nopietnas problēmas gadījumā, visticamāk, palīdzēt varēs vien ārsts.

Reklāma
Reklāma

 

Avots: www.kasjauns.lv