Kā aprēķina dzemdību datumu?

 „Grūtniecības kalkulatorā, ierakstot savu pēdējo mēnešreižu pirmo dienu (par kuru īsti neesmu 100% pārliecināta, jo tās nedaudz kavējās), man parāda, ka tieši šodien sākas 12. grūtniecības nedēļa. Bet šodien man bija pirmā ultrasonogrāfija, un man pateica, ka gaidāmajam bērnam ir 12 nedēļas un 4 dienas. Tātad – nesakrīt ar kalkulatoru. Nedaudz esmu apjukusi, kura tad man sanāk apaugļošanas diena? Kā man īsti rēķināt?”

Lai kā ārsts rēķinātu dzemdību datumu, paturi prātā, ka tikai katrs 20. mazulis nāk pasaulē iepriekš noteiktajā dienā

FOTO: Shutterstock.com

Lai kā ārsts rēķinātu dzemdību datumu, paturi prātā, ka tikai katrs 20. mazulis nāk pasaulē iepriekš noteiktajā dienā

Atbild vecmāte Astra Millere: Jau no pusaudžu gadiem meitenēm mācām menstruācijas atzīmēt īpašā kalendārā, lai vienmēr būtu skaidrs, kāds ir menstruālais cikls. Ja runājam par apaugļošanas dienas noteikšanu, vizītē jautājam pēdējo mēnešreižu pirmo dienu, pēc kuras tad aprēķina dzemdību datumu (ar nosacījuma, ka menstruālais cikls ir regulārs). Aprēķina formula: pēdējās menstruācijas pirmā diena – 3 mēneši + 7 dienas. Piemēram, 24. maijs – 3 mēneši = 24. februāris + 7 dienas = 2. marts. Taču aprēķins mainās atkarībā no cikla garuma, šai formulai par pamatu ņemts cikla garums 28 dienas.
 

Otra metode, pēc kuras veic šo aprēķinu, ir dzemdes augstuma noteikšana vai nu ar roku, vai USG izmeklējumu. Tā kā rezultāti var nedaudz atšķirties, grūtniecības laikā tiek ņemti vērā abi dati. Turklāt mērījumi tiek veikti no jauna katrā vīzītē, līdz ar to notiek korekcijas. Runājot par USG izmeklējumu, vienmēr jāatceras, ka mērījums tiek izdarīts ar aparātu un lasījumu veic cilvēks, kurš interpretē to, ko redz aparātā, tāpēc laika gaitā mērījumi tiek vērtēti dinamikā. Aprēķinu atšķirība par četrām dienām ir visai precīzs rezultāts.

 


Reklāma
Reklāma

Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".