Vai tu kakā pareizi? Pieci padomi, kas aplaimos zarnas

Vācu mediķi un fizioloģijas pētnieki ir satricinājuši pasauli ar atklājumu, ka gadu simtiem cilvēki  ir nokārtojuši savas lielās vajadzības nepareizi! 

Ilgstoša sēdēšana uz poda ar planšeti vai grāmatu rokās noteikti nepatīk tavai taisnajai zarnai.

FOTO: Shutterstock.com

Ilgstoša sēdēšana uz poda ar planšeti vai grāmatu rokās noteikti nepatīk tavai taisnajai zarnai.

Standarta tipa tualetes podi, kas ir rietumnieku mājās, izrādās, neļauj zarnām atbrīvoties no izkārnījumiem pareizā un veselīgākā veidā, skaidro pētījumā iesaistītā Frankfurtē strādājoša zinātniece, mikrobioloģe Džuliāna Enders. Viņa uzrakstījusi arī grāmatu par to, kā un kāpēc būtu pareizi jāatbrīvojas no fekālijām. Grāmata izdota 200,000 eksemplāru, kas visi ir arī izpārdoti. 

 

Visveselīgāk kakāt būtu tā, kā to dara mazi bērni, kas dodas nokārtoties krūmiņos, proti, notupjoties un saliecoties ceļgalos. 

 

Taisnā zarna atbrīvojas, un tas ļauj pareizi un pilnībā atbrīvoties no uzkrājumiem. Pavēro, kā to dara dzīvnieki!

Tipiskākā kļūda, kas tiek pieļauta, nokārtojoties, ir pārāk ilga sēdēšana uz poda, kas veicina hemoroīdu veidošanos un zarnu saslimšanas. Āzijā, kur mūsdienu izpratnē ir grūtāk pieejamas “civilizētas” tualetes, divertikulīts – resnās zarnas iekaisums – ir divas reizes retāk nekā Eiropā. To skaidro ar tupus pozas pielietošanu defekācijas laikā. Tupēšana rada mazāku spiedienu uz zarnas izeju un mazāk to noslogo. 

 

Tupus pozu pasaulē izmanto apmēram 1,2 miljardi cilvēku, un novērots, ka atsevišķos pasaules reģionos resnās zarnas saslimšanas ir daudz retāk. Rietumnieki nokārtošanās laikā pieklājīgi sēž uz poda, bet tādējādi  arī nevajadzīgi nospiež zarnas audus, kas sāk iekaist. 

 

Kā risinājumu esošajos apstākļos Endera iesaka pie tualetes poda novietot mazus beņķīšus, uz kuriem uzlikt kājas, kamēr atrodaties “uz troņa”. Tādējādi ķermenis un visa zarnu izvadsistēma ieņems dabiskāku un veselīgāku stāvokli.

 

Reklāma
Reklāma

Ilgākā laika posmā pareiza nokārtošanās samazina arī aptaukošanās riskus, nopietnus hemoroīdu iekaisumus un pat psihiskos traucējumus. 

 

Pieci ieteikumi, kas padarīs laimīgas tavas zarnas:

 

1. Nokārtojies, tupot uz pilnas pēdas, ieliecoties ceļos un nedaudz šūpojoties. Tā labāk iztukšosi zarnas.

2. Ja tevi uztrauc savu izkārnījumu stāvoklis un izskats, novērtēt tos var pēc speciāli izstrādātas Bristoles skalas, ko izmanto gastroenterologi. 

 

3. Nenovērtē par zemu vēdera izejas nozīmi kopējā veselības stāvoklī. Jaunākie pētījumi atklāj, ka emocionālā labsajūta un pat depresīvas sajūtas var būt saistītas ar vēdera dobumā dzīvojošo mikroorganismu labsajūtu. Slikta vēdera izeja – slikts garastāvoklis

4. Apēstā ēdiena uzturvielas asinsritē nonāk 2–3 stundas pēc maltītes. Pievērs uzmanību tam, kā mainās garastāvoklis un pašsajūta trīs stundas pēc ēšanas. Iespējams, kūkas un ātrās uzkodas liks sajust nogurumu, bet dārzeņu ēdieni – mundrumu.

5. Labās baktērijas, kas dzīvo zarnu traktā, ietekmē gan imūno sistēmu, gan visas pārējās organisma funkcijas. Ēd pareizi un neaizmirsti par šķiedrvielām!

Saistītie raksti