Pusaudža mīlestības valoda – apliecinājuma vārdi. Kā tos pateikt, lai tiktu sadzirdēts

Pusaudžu vecuma “trakumus”  vecāki nereti  gaida ar bažās, un arī zināmu samierināšanās devu, jo ir skaidrs, ka trakos hormoni, būs protesti pret ierasto kārtību un neatkarības meklējumi visdažādākajos veidos. Jo tā ir bijis vienmēr. Bet vai tiešām? Izrādās, ka pubertātes problēmas ir tikai pēdējo 70-80 gadu problēma. 

Slavē savu pusaudzi ģimenes priekšā, izsaki  atzinības vārdus brāļu un māsu klātbūtnē, bet nedari to vienaudžu bariņā.

FOTO: Shutterstock.com

Slavē savu pusaudzi ģimenes priekšā, izsaki  atzinības vārdus brāļu un māsu klātbūtnē, bet nedari to vienaudžu bariņā.

Grāmatas “5 mīlestības valodas pusaudžiem” autors, psihologs Gerijs Čepmens raksta, ka pirms septiņdesmit gadiem tādu pusaudžu vispār nebija. Vismaz līdz nesenai pagātnei viņus neizdalīja kā atsevišķu paaudzi. Plašākā lietošanā vārdi pusaudzis, tīnis, padsmitnieks parādījās Otrā pasaules kara gados. Pirms tam tīņi strādā vecāku saimniecībās, ātri apprecējās un laika identitātes meklējumiem nebija, jo bija jārūpējas jau par savu ģimeni un saimniecību.  Līdz pusaugu vecumam bija bērni, pēc tam jau pieaugušie. Tagad tīņu vecums kļūst arvien garāks. Nu jau uzskata, ka par pusaudžiem raksturīgām uzvedības izpausmēm var runāt līdz par 24 gadu vecumam! 

Lasi arī: 
Pieskāriens pusaudzim kā mīlestības izpausmes veids jeb kā pieskarties "ezim"
Saturīgi pavadīts laiks ar pusaudzi. Saturīgas sarunas un viņam saistoši pasākumi 

Lai arī pusaudzis ir nemitīgos sevis meklējumos, viņam joprojām ļoti ļoti nepieciešama neuzbāzīga vecāku klātbūtne  un atbalsts. Lai sajutos mīlēts un pieņemts,  ir nepieciešams laiks, ko tīnis pavada kopā ar vecākiem.  Piedāvājumu pavadīt kopā brīvdienas tīnis var arī atteikties, bet ir īsi efektīvi kopā būšanas brīži, piemēram, pie ēdamgalda vakariņu laikā pārrunājot dienas notikumus, kaut vai aprunājoties par to, ka tīnim garšo, bet ar nosacījumu gažetus pie galda līdzi neņem. 

 

Emocionālās mīlestības elements ir izjūta, ka vecāki pieņem tādu, kāds esi, neliekot līdzināties citiem, nesalīdzinot ar brāli vai māsu, vai paziņu bērniem.

Katram cilvēkam ir sava mīlestības valoda, kā viņš sajūt to, ka citiem ir svarīgs un nozīmīgs.  Viens no veidiem, kā paust savu atbalstu un mīlestību, ir atzinības vārdi. Tīņiem šī valoda skan mazliet citādāk nekā maziem bērniem vai pieaugušajiem.  

Apliecinājuma vārdi ir viena no piecām galvenajām mīlestības valodām, kas vajadzīga visiem pusaudžiem.  

 

Pusaudzim, kuram galvenā mīlestības valoda ir apliecinājuma vārdi, nav nekā svarīgāka par vārdiem, ko viņam ir teikuši tieši vecāki:

  1. Pirmkārt, pusaudžiem jādzird vecāku uzslava, bet tām ir jābūt patiesām un īstām. Trīsgadnieks var nepamanīt glaimus, bet trīspadsmit gadu vecumā cilvēks tos noteikti spēs atšķirt.  Ieraugi tās sava pusaudža iezīmes, par kurām var izteikties labvēlīgi.
  2. Otrkārt, ir svarīgi, lai uzslava būt konkrēta. “Paldies, ka šodien sagrābi lapas!”, “Jauki, ka esi sakārtojis savu istabu.”.
  3. Treškārt, slavē nevis rezultātu, bet centienus kaut ko sasniegt. Uzslavē to, kas ir izdarīts labi, bet to, kas nav tik izdarīts tik labi, noklusē.  Kaut kas pusaudžu veikumā vienmēr ir uzslavas vērts. Daži vecāki tik ļoti koncentrējas uz pusaudža kļūmēm viņu cerību piepildīšanā, ka neredz pusaudža pozitīvās darbības. Tas ir šaura tuneļa redzējums. Koncentrēšanās uz negatīvo ir daudzu vecāku klupšanas akmens.  Iznākums daudziem padsmitniekiem? Tukša mīlestības krātuve.
Reklāma
Reklāma

 

Pusaudži, kas no vecākiem nedzird vārdus "es tevi mīlu", pieaugušo dzīvē nereti piedzīvo dziļas emocionālas sāpes. Šie trīs vārdi der vienmēr, lai gan varētu būt īss posms, kad pusaudzis labprāt tos nedzirdētu izskanam vienaudžu klātbūtnē. 

 

Visbiežāk mīlestību un pieķeršanos vārdos izsaka ar vienkāršo "es tevi mīlu". Šie trīs vārdi der vienmēr, lai gan varētu būt īss posms, kad pusaudzis labprāt tos nedzirdētu izskanam vienaudžu klātbūtnē. Ja pusaudzis šādu prasību izsaka, visādā ziņā cieni to. Tomēr jebkurā pusaudžu attīstības posmā privātā gaisotnē šie trīs vārdi vienmēr ir iederīgi. Īstenībā pusaudži, kas no vecākiem nedzird vārdus "es tevi mīlu", pieaugušo dzīvē nereti piedzīvo dziļas emocionālas sāpes.

Slavē savu pusaudzi ģimenes priekšā, izsaki  atzinības vārdus brāļu un māsu klātbūtnē, bet nedari to vienaudžu bariņā. 

 

Ja pusaudža mīlestības valoda ir apliecinājuma vārdi: 

  • Nosūti savam tīnim īsziņu, kad vien iedomājies, ka vajadzētu pateikt “Es tevi mīlu”,
  • Ja tavs tīnis jūtas nomākts, nosauc piecas liekas, kāpēc tu ar viņu lepojies,
  • Ja pusaudzis kļūdās, cenšoties būt izpalīdzīgs, pirmos izsaki vārdus, kas apliecina, ka tu apzinies viņa nodomus.

Saistītie raksti