Ārzemēs ciemoties varēs «sistēmas bērni» no 12 gadu vecuma

Bērni no aprūpes iestādēm vai audžuģimenēm varēs doties apmaiņas braucienos uz ārzemēm no 12 gadu vecuma, galīgajā lasījumā atbalstījuši Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti.

Uz ārzemēm nereti braukuši bērni vecumā no sešiem līdz deviņiem gadiem.

FOTO: Shutterstock.com

Uz ārzemēm nereti braukuši bērni vecumā no sešiem līdz deviņiem gadiem.

Līdz šim likumā nebija norādīts vecums, kādā bērni var doties ciemoties uz ārzemēm, bija vien ieteikuma rakstura vadlīnijas. Šādos braucienos bieži vien devušies bērni vecumā no sešiem līdz deviņiem gadiem, kurus nereti ārzemnieki vēlāk arī adoptējuši.

Grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā virzīja Labklājības ministrija. Ministrijas parlamentārā sekretāre Karīna Ploka ("Vienotība") stāsta, ka bāriņtiesu prakse saistībā ar ārzemju braucieniem ir neviennozīmīga. Tāpat ne vienmēr tiekot ievērotas Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadlīnijas, kurās norādīts, ka uz ārzemēm nevajadzētu doties bērniem, kuri jaunāki par septiņiem gadiem.

"Mūsu ieskatā arī septiņi gadi bērnam ir ļoti agrīns attīstības posms, kad viņš vēl daudzas lietas nespēj adekvāti izšķirt. Mēnesi atrasties citā valstī, kur runā citā valodā bērnam var būt traumatiski," skaidro Ploka.

Saeima galīgajā lasījumā šos grozījumus varētu apstiprināt jau nākamnedēļ.

Reklāma
Reklāma

Pret grozījumiem iebilst Bāriņtiesu asociācija un ārvalstu adoptētāju ģimenes pārstāvošie juristi. Bāriņtiesas šādus ierobežojumus sauc par bērnu interesēm neatbilstošiem. Uzskats, ka dalība viesprogrammās ir tendēta tikai uz ārvalstu adopciju, esot maldīgs.

 

Informācija no LSM.lv