Bērnu slimnīcā 11 mēnešus vecam zīdainim veikta Latvijā unikāla mugurkaula operācija

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā pirmo reizi veikta unikāla mugurkaula anomālijas operācija 11 mēnešus jaunam bērnam, kurš piedzimis ar vienu nepareizu mugurkaula skriemeli.

Līdz šim šāda operācija tika veikta krietni vecākiem bērniem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Līdz šim šāda operācija tika veikta krietni vecākiem bērniem.

Operācija noritēja veiksmīgi, novēršot muguras izliekumu, kas līdz operācijas dienai bija saliekusies 40 grādu leņķī un turpināja liekties.

Līdz šim jaunākais bērns ar līdzīgu diagnozi, ko ir nācies operēt Bērnu slimnīcā, bija 5 gadus vecs. Operācija zīdaiņu vecumā atšķīrās ar to, ka nebija nepieciešams izmantot metāla implantus, bet izņemtā skriemeļa vietu izdevās savilkt mehāniski ar speciālu lavsāna lentu.

“Bērniem, kuri tiek operēti tik agrīnā vecumā, ir iespēja iztikt bez implantiem, jo mugurkaula skriemeļi vēl ir nelieli un tos iespējams savilkt bez implanta nepieciešamības,” skaidro viens no operācijas veicējiem – mugurkaula ķirurgs J.Osītis, piebilstot, ka metāla implanta ievietošanas gadījumā pēc noteikta laika ir nepieciešams veikt atkārtotu operāciju, lai tos izņemtu. 

Kā paskaidro viens no operācijas dalībniekiem traumatologs – ortopēds J.Upenieks – “Šāds mugurkaula izliekums ar gadiem progresē. Jo agrīnāk tiek veikta operācija, jo lielākas iespējas samazināt mugurkaula izliekumu un bērnam dzīvot pilnvērtīgāku dzīvi. Turklāt šāda operācijas tehnika praktiski neietekmē normālu bērna augšanas procesu.”

Operācijā piedalījās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mugurkaula ķirurgi Jānis Osītis un Jānis Upenieks, kā arī Viļņas bērnu slimnīcas vadošie vertebrologi ar līdzīgu pieredzi mugurkaula operācijās zīdaiņiem Kestutis Saniukas un Giedrius Bernotavicius. 

Reklāma
Reklāma

 

Avots: Jauns.lv

Foto: Bērnu slimnīca.