Baltmaize pīlēm kanālā nozīmē nāvesspriedumu

Vai nu tā ir ģimeniska pastaiga ar bērniem parkā vai romantiska tikšanās kanālmalā – lielākā daļa no cilvēkiem vismaz reizi mūžā ir barojuši pīles, zosis vai gulbjus ar baltmaizi. Tas šķiet visai nekaitīgi – cilvēkiem tas patīk, putni tiek pie ēdiena, un visi ir laimīgi. 

Tikai ne baltmaizi!

FOTO: Shutterstock.com

Tikai ne baltmaizi!

Kaut patiesībā, baltmaizes barošana putniem nodara vairāk ļaunuma kā labuma. Maize putniem ir kā junk food, un baltmaize ir pati trakākā, izraisot virkni problēmu, tajā skaitā paralizējošo “eņgeļspārna” slimību.

Baltmaizei nav nekādas uzturvērtības – tā ir pilna ar kalorijām, bet nekā cita vērtīga, ko piedāvāt. Ilgstoši barojot to putniem, tas, pirmkārt, liek tiem paļauties uz cilvēku kā barības avotu tā vietā, lai paļautos uz savu dabisko uzturu. Tas būtu tāpat kā saviem bērniem katru dienu barot burgerus – viņi ar laiku kļūs no tiem atkarīgi un ar laiku arvien mazāk gribēs ēst ko veselīgu. Pamēģini pēc tam viņiem piedāvāt dārzeņu sautējumu vai salātus… Tātad – salīdzinoši mazākais kaitējums ir putnu pieradināšana pie neveselīga uztura.

Baltmaizes radīto problēmu tālākajā un traģiskākajā galā ir “eņģeļspārns“. Tas ir ļoti nepatīkams un mokošs stāvoklis, kurā putna spārni sastingst izplesti uz abām pusēm tā vietā, lai būtu piekļauti pie ķermeņa, tādējādi padarot putnus lidotnespējīgus.

 

Ja nu tomēr gribas izbaudīt putnu barošanas prieku, baltmaizes vietā labāk izvēlēties kukurūzu, putnu barošanai domātās sēklas, auzas, miežus vai ķirbju sēklas, desertā paredzot vīnogu daiviņas 


Tā ir neārstējama slimība, ko izraisa pārlieku liela kaloriju uzņemšana, pārsātināta gan ar proteīnu gan ar ogļhidrātiem, un ar pazeminātu D, E vitamīnu un mangānu – tieši tas rezultāts, kādu panāk ar baltmaizes barošanu putniem. Nespējot lidot, putni ātri vien mirst. Ja nu tomēr gribas izbaudīt putnu barošanas prieku, baltmaizes vietā labāk izvēlēties kukurūzu, putnu barošanai domātās sēklas, auzas, miežus vai ķirbju sēklas, desertā paredzot vīnogu daiviņas.  

Pie tam, maizes gabalu mešana kanālos un dīķos sniedzas vēl tālāk par kaitējumu ūdensputniem – šī šķietami nekaitīga, organiskā viela – maize – patiesībā piesārņo ūdensceļus, stimulējot indīgu aļģu veidošanos un augšanu, skābekli iznīcinošu nogulsnējumu veidošanos un piesaista apkaimei arī parazītus un kaitēkļus, kam patīk inficēta, piesārņota vide. Protams, mēs neredzam, kas notiek zem ūdens, kāda ir tur gulošo akmeņu virsma vai kādas aļģes tur aug, pilnīgi iespējams arī, ka mēs nepamanīsim savairojušos parazītus apkaimē. Bet tas, ka mums tas uzkrītoši nekaitē dzīvot (pagaidām) nenozīmē, ka problēma neeksistē.

Reklāma
Reklāma

Mediji periodiski ziņo par to, ka Rīgas kanālā atkal savairojušās zilaļģes. Protams, baltmaize nav vienīgais šīs problēmas cēlonis, tomēr tas ir tikai kārtējais stimulators.

Atcerēsimies: tikai tāpēc, ka kaut kāds ieradums ir ticis darīts jau ļoti ilgu laiku, nenozīmē, ka tas ir pareizi!

Avots: http://untitledsafehouse.wordpress.com

 

Saistītie raksti